Wat zijn de kosten van lasersnijden en wat bepaalt de prijs?

Wat kost lasersnijden? Een lasersnijmachine gebruikt een zeer geconcentreerde laserstraal om platte materialen zoals metaal, kunststof, hout en textiel nauwkeurig en snel te snijden. Een computerprogramma bepaalt het pad van de laserstraal, waardoor lasersnijden een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid heeft. De laserstraal wordt gefocussed tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Doordat het materiaal smelt en verdampt, kunnen er zeer smalle en nauwkeurige gleuven worden gemaakt, met een zeer fijne snede en weinig materiaalverlies. Lasersnijden is dan ook een interessante optie bij het snijden van ingewikkelde vormen die met conventionele bewerkingen, zoals stansen, minder gemakkelijk mogelijk zijn.

Lasersnijden biedt ten opzichte van zagen verschillende voordelen: naast de grotere precisie zijn dat de snijsnelheid, de minimale vervorming van het materiaal en het feit dat geen fysiek contact is met het werkstuk, waardoor de snijgereedschappen niet slijten. Omdat de kosten van lasersnijden sterk kunnen variëren met de dikte van het materiaal, worden de kosten lasersnijden per uur berekend.

Wat kost lasersnijden?

Wat zijn de kosten lasersnijden of wat kan lasersnijden kosten? Voor het berekenen van prijzen kunnen twee methodieken gehanteerd worden: lasersnijden kosten per uur en lasersnijden kosten per meter.

De kosten van lasersnijden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en dikte van het materiaal, het type materiaal, de complexiteit van het snijpatroon en de hoeveelheid materiaal die moet worden gesneden. Staal, aluminium en messing zijn over het algemeen gemakkelijker te snijden (en dus goedkoper) dan materialen zoals titanium en roestvrij staal. Denk er wel aan dat aluminium lasersnijden meer kosten met zich meebrengt, omdat het alleen onder speciale omstandigheden gesneden kan worden met een laser vanwege zijn thermische geleidingseigenschappen en zijn hoge reflectie. Om deze te verminderen kan een (grafiet)coating aangebracht worden. Ook de dikte van het materiaal en de complexiteit van het snijpatroon beïnvloeden de lasersnijden kosten, vandaar dat de kosten lasersnijden per uur berekend worden.

Over het algemeen worden de kosten lasersnijden geprijsd op basis van de tijd die nodig is om het materiaal te snijden. Deze kosten kunnen variëren van enkele euro’s per minuut tot enkele honderden euro’s per uur. De snijsnelheid is afhankelijk van het materiaal, de dikte, het type laser en het vermogen, maar varieert van ruwweg tussen de 0,5 (bij staal) en 12 (bij kunststof) meter per minuut. Denkt u er ook aan dat aluminium lasersnijden meer kosten met zich meebrengt.

kosten lasersnijden

Ten slotte is de te snijden hoeveelheid materiaal ook van invloed op de kosten van lasersnijden. Grote hoeveelheden materiaal kunnen worden gesneden met behulp van geautomatiseerde lasersnijmachines, wat kan leiden tot lagere kosten per stuk. Kleine hoeveelheden materiaal kunnen echter hogere kosten met zich meebrengen vanwege de initiële opstartkosten van het instellen van de lasersnijmachine. Het is dus belangrijk om altijd een offerte aan te vragen bij een lasersnijbedrijf om een nauwkeurige schatting te krijgen. Maar een richtlijn voor de kosten is €1,20 euro ex btw per minuut.

Om op de vragen ‘wat zijn de kosten lasersnijden ‘of ‘wat kan lasersnijden kosten?’ terug te komen: een nieuwe machine kost tussen de 4.000 en 20.000 euro, afhankelijk van het type, het vermogen en de gewenste mogelijkheden.

Om antwoord te geven op uw vraag ‘wat kost lasersnijden’: wilt u kleine hoeveelheden laten snijden, gebruikt u diverse materialen of complexe patronen of wilt u lasersnijden toepassen als onderdeel van een breder productieproces, dan bent u bij zowel de berekening ‘lasersnijden kosten per uur’, als ‘lasersnijden kosten per meter’ voordeliger uit als u dit door een specialist als Aluminized laat doen. Vraag een offerte bij ons op.