Plaatwerk buigen: Hoe werkt het?

Plaatwerk buigen is een complex proces, er zijn namelijk een aantal factoren die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld: het materiaalsoort, materiaaldikte, de invloeden van warmte, wals richting, groefbreedte, zethoeken en meer. In dit blog lichten we toe wat er precies bij het bewerken van aluminium komt kijken.

Het kanten van aluminium

Eerst hebben we het over de meest voorkomende vorm van plaatwerk buigen: kanten. Deze vorm van het bewerken van aluminium wordt bij Aluminized veel gebruikt.

Door diverse mogelijkheden in het gereedschap is het mogelijk verschillende vormen te realiseren uit 1 stuk plaat. Hierbij gaat er dus geen materiaal verloren zoals bijvoorbeeld bij (laser)snijden.

Plaatbewerking zoals kanten werkt als volgt: De plaat wordt boven een V-groef gelegd (ondermatrijs), waarna het bovenmatrijs tegen de plaat aandrukt. Hierdoor wordt het aluminium in de vorm van de V-groef gedrukt en ontstaat er een vorm in de plaat. Door diverse boven- en onder matrijzen is het mogelijk om verschillende vormen te realiseren.

Zonder een kantbank en een professional die het apparaat bedient, is plaatwerk buigen lastig. Het ene ijzer is sterker dan het ander, maar voor elk type is er veel kracht nodig om het te buigen. Zo ook voor aluminium. Daarmee is een kantbank onmisbaar. Aluminized is gespecialiseerd in plaatbewerking en heeft meerdere vakmensen rondlopen die u graag helpen bij uw wensen.

Over Aluminized

Aluminized is actief in de aluminium industrie in Nederland, is innovatief en gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Aluminized is gespecialiseerd in het produceren, ontwerpen en realiseren van buis- en plaatconstructies voor verschillende industrieën. Met ons expertise beantwoorden we graag al uw wensen en vraagstukken. Aluminized richt zich op alle industrieën waar aluminium buis- en plaatconstructies toegepast worden. Heeft u een uitdagend vraagstuk? Aluminized gaat graag met u om tafel om tot een geschikte toepassing te komen.