Kan je aluminium poedercoaten en wat is de prijs?

Ons worden wel eens de vragen gesteld: kan je aluminium poedercoaten, wat is het verschil met aluminium poederlakken en wat is de aluminium poedercoaten prijs? In dit blog geven wij antwoord op deze vragen. Aluminium poedercoaten, ook wel poederlakken aluminium genoemd, is een van de drie manieren om aluminium te coaten, ofwel een beschermlaag te geven. Hiermee wordt het metaal meer slijtvast, krijgt het elektrische isolatie én wordt het nog beter beschermd tegen corrosie, hoewel dit laatste niet het belangrijkste is, want aluminium is van zichzelf al zeer corrosiewerend.

De andere manieren zijn anodiseren en lakken. Anodiseren geeft aluminium een slijtvaste oxidelaag; lakken spreekt vanzelf, maar vereist wel de nodige expertise (zo moet de natuurlijke oxidelaag waarop weinig hecht verwijderd worden en moet het aluminium snel verwerkt worden).

Het antwoord op de vraag: ‘kan je aluminium poedercoaten’ is dus ‘ja’. Dit poederlakken aluminium kan voor zowel gebruik binnen als buiten. Voor het buitengebruik wordt de poedercoating in meerdere lagen aangebracht. Als eerste wordt er een epoxylak op het aluminium gespoten. Vervolgens komt laag twee erbovenop.

Het poederlakken van aluminium wordt gedaan met behulp van een elektrolytisch proces. Met een elektrostatisch spuitpistool wordt poeder gespoten op het aluminium. Dit poeder wordt door een geaarde ondergrond aangetrokken, waardoor het blijft plakken en een sterke laag vormt. Aluminium poederlakken vormt daarmee een stevige bescherming van bijvoorbeeld aluminium profielen.

Kun je aluminium poedercoaten? Ja, met de volgende voordelen van aluminium poederlakken:

  • Het is slijt-, slag- én stootvast
  • Het hoeft niet langdurig te drogen of uit te harden. Gecoate materialen zijn dus direct geschikt voor transport en montage
  • Is duurzaam en geeft een lange levensduur aan het object
  • Is in vrijwel iedere denkbare kleur leverbaar
  • Het is vloeistof- en vuilwerend en gemakkelijk in onderhoud
  • Is zeer milieuvriendelijk; er zijn weinig tot geen vluchtige organische stoffen (VOC’s) aanwezig.

Kun je aluminium poedercoaten? Ja, maar aluminium poederlakken heeft ook enkele nadelen:

  • Minder slijtvast dan anodiseren
  • Er kunnen bij het aanbrengen minieme kleurverschillen optreden
  • Weinig efficiënt bij gladde, dunne coatingslagen.

Ten slotte de vraag ‘wat is de aluminium poedercoaten prijs?’. De prijs van poedercoaten per m2 is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de mate van voorbewerking die nodig is, de gewenste afwerking en kleur en de vorm en afmeting van het object. Grofweg kan gezegd worden dat het poedercoaten van een radiator ongeveer € 30 per m2 kost. Poedercoaten van een hekwerk van 1 meter hoog kost ongeveer € 45 – € 100 per meter en voor het poedercoaten van een aluminium velgenset moet u rekenen op een prijs vanaf € 200. Over het algemeen kan gesteld worden dat de prijs lager uitvalt bij grote aantallen. Een enkel object kan in verhouding duur zijn om te poedercoaten.

kan je aluminium poedercoaten

Conclusie

Het antwoord op de vraag: ‘kan je aluminium poedercoaten’ is dus ja. Poedercoaten van aluminium geeft een goede bescherming en kan in iedere gewenste kleur. Poedercoaten is een duurzame manier om uw aluminium een fraai uiterlijk en een langere levensduur te geven.