Wat is lasersnijden?

Wat is lasersnijden?

Wat is lasersnijden en hoe werkt lasersnijden? Lasersnijden is een bewerkingstechniek waarbij zowel niet-metalen als metalen platen op maat gesneden kunnen worden met behulp van een laserstraal. Een lasersnijmachine gebruikt een zeer geconcentreerde laserstraal om platte materialen zoals metaal, kunststof, hout en textiel nauwkeurig en snel te snijden. Een computerprogramma bepaalt het pad van de laserstraal, waardoor lasersnijden een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid heeft. De laserstraal wordt gefocussed tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Doordat het materiaal smelt en verdampt, kunnen er zeer smalle en nauwkeurige gleuven worden gemaakt, met een zeer fijne snede en weinig materiaalverlies. Lasersnijden is dan ook een interessante optie bij het snijden van ingewikkelde vormen die met conventionele bewerkingen, zoals stansen, minder gemakkelijk mogelijk zijn. Dit beantwoordt de vraag ‘wat is lasersnijden?’, hierna gaan wij in op de voordelen.

Lasersnijden biedt ten opzichte van zagen verschillende voordelen: naast de grotere precisie zijn dat de snijsnelheid, de minimale vervorming van het materiaal en het feit dat geen fysiek contact is met het werkstuk, waardoor de snijgereedschappen niet slijten.

De kosten voor lasersnijden hangen af van de oplage en complexiteit van het ontwerp. Een richtlijn voor de kosten is €1,20 euro ex btw per minuut. Lasersnijden gebruikt veel stikstof, wat belangrijk bijdraagt aan de kosten. Om deze kosten te verlagen, kan er gebruik gemaakt worden van hoge kwaliteit stikstof op locatie. En het is ook belangrijk om te weten dat niet alle materialen geschikt zijn voor lasersnijden.

wat is lasersnijden

Nu u het antwoord weet op de vragen: wat is lasersnijden en hoe werkt lasersnijden, is natuurlijk de vraag: zelf doen of uitbesteden? In het algemeen kunnen we stellen dat als u kleine hoeveelheden wilt laten snijden, u diverse materialen of complexe patronen gebruikt, of als u lasersnijden wilt toepassen als onderdeel van een breder productieproces, dan is het goedkoper om dit door een specialist als Aluminized te laten doen. Vraag hiervoor dan een offerte bij ons op.