Hoe werkt een lasersnijder?
Hoe werkt een lasersnijder en wat zijn de kosten?
Wat is een lasersnijder en hoe werkt een lasersnijder? Die vragen krijgen wij regelmatig, met natuurlijk als achterliggende gedachte: ‘wat kost een lasersnijmachine, als ik zelf aluminium wil gaan snijden?’. Allereerst de vragen: ‘wat is een lasersnijder’ en ‘hoe werkt een lasersnijder’?
Een lasersnijmachine gebruikt een zeer geconcentreerde laserstraal om platte materialen zoals metaal, kunststof, hout en textiel nauwkeurig en snel te snijden. Een computerprogramma bepaalt het pad van de laserstraal, waardoor lasersnijden een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid heeft. De laserstraal wordt gefocussed tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Doordat het materiaal smelt en verdampt, kunnen er zeer smalle en nauwkeurige gleuven worden gemaakt, met een zeer fijne snede en weinig materiaalverlies. Lasersnijden is dan ook een interessante optie bij het snijden van ingewikkelde vormen die met conventionele bewerkingen, zoals stansen, minder gemakkelijk mogelijk zijn.
Lasersnijden biedt ten opzichte van zagen verschillende voordelen: naast de grotere precisie zijn dat de snijsnelheid, de minimale vervorming van het materiaal en het feit dat geen fysiek contact is met het werkstuk, waardoor de snijgereedschappen niet slijten.
Wat kost een lasersnijder?
Als u er zelf over denkt een lasersnijder aan te schaffen wilt u natuurlijk weten: ‘wat kost een lasersnijder’, of ‘wat kost een lasersnijmachine’, en is het voor mij de moeite waard er een aan te schaffen?
De kosten van lasersnijden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en dikte van het materiaal, het type materiaal, de complexiteit van het snijpatroon en de hoeveelheid materiaal die moet worden gesneden. Staal, aluminium en messing zijn over het algemeen gemakkelijker te snijden (en dus goedkoper) dan materialen zoals titanium en roestvrij staal. Denk er wel aan dat aluminium alleen onder speciale omstandigheden gesneden kan worden met een laser vanwege zijn thermische geleidingseigenschappen en zijn hoge reflectie. Om deze te verminderen kan een (grafiet)coating aangebracht worden. Ook de dikte van het materiaal en de complexiteit van het snijpatroon beïnvloeden de kosten van lasersnijden.
Over het algemeen wordt lasersnijden geprijsd op basis van de tijd die nodig is om het materiaal te snijden. Deze kosten kunnen variëren van enkele euro’s per minuut tot enkele honderden euro’s per uur. De snijsnelheid is afhankelijk van het materiaal, de dikte, het type laser en het vermogen, maar varieert van ruwweg tussen de 0,5 (bij staal) en 12 (bij kunststof) meter per minuut.
Ten slotte is de te snijden hoeveelheid materiaal ook van invloed op de kosten van lasersnijden. Grote hoeveelheden materiaal kunnen worden gesneden met behulp van geautomatiseerde lasersnijmachines, wat kan leiden tot lagere kosten per stuk. Kleine hoeveelheden materiaal kunnen echter hogere kosten met zich meebrengen vanwege de initiële opstartkosten van het instellen van de lasersnijmachine. Het is dus belangrijk om een offerte aan te vragen bij een lasersnijbedrijf om een nauwkeurige schatting te krijgen.
Om op de vragen ‘wat kost een lasersnijder’ en ‘wat kost een lasersnijmachine’ terug te komen: een nieuwe machine kost tussen de 4.000 en 20.000 euro, afhankelijk van het type, het vermogen en de gewenste mogelijkheden.
Wilt u kleine hoeveelheden laten snijden, gebruikt u diverse materialen of complexe patronen of wilt u lasersnijden toepassen als onderdeel van een breder productieproces, dan is het goedkoper om dit door een specialist als Aluminized te laten doen. Vraag een offerte bij ons op.