FAQ

Terug naar faq

Hoe werkt metaal kanten?

Terug naar faq

Een kantbank is een speciale machine die ervoor zorgt dat een plaat in een bepaalde, hoek, vorm of bocht gebogen kan worden. Deze machine zorgt er bijvoorbeeld voor dat er maar één plaat nodig is, in plaats van dat er twee platen aan elkaar gelast moeten worden. Het te buigen aluminium moet dan wel aan bepaalde voorwaarden (zie ‘Kun je aluminium buigen?’).

De kantbank is een pers met een bovenmatrijs en een ondermatrijs. De plaat die bewerkt moet worden wordt tussen de bovenmatrijs en de ondermatrijs geplaatst. De bovenmatrijs drukt de plaat tegen de ondermatrijs aan waardoor de plaat vervormt. De bovenste matrijs is in de vorm van een ‘mes’. Omdat de onderste matrijs de vorm van een V heeft, wordt dit de V-groef genoemd.

Er kunnen verschillende matrijzen worden aangebracht in een kantbank, afhankelijk van de bewerking die op de plaat moet worden uitgevoerd.

Voordelen van een kantbank

  • Bij een kantbank wordt de plaat niet vastgezet. Bij een zetbank wordt dit wel gedaan, waardoor dit meer tijd in beslag neemt dan het bewerken op een kantbank.
  • In één plaat kan een hoek worden gemaakt, zodat er niet twee platen aan elkaar gelast hoeven te worden. Lassen kost extra arbeidsuren en bovendien is niet elke plaat geschikt om gelast te worden.
  • Een plaat waarin met een kantbank een hoek is aangebracht toont heel netjes en hoeft niet te worden nabewerkt zoals bij lassen vaak wel het geval is.

Kantbanken zijn er in verschillende formaten en verschillende lengtes. Daarnaast zijn er verschillende matrijzen voor kantbanken waardoor platen in een kantbank op diverse manieren vervormd kunnen worden.

Met behulp van een kantbank zijn wij in staat diverse formaten en types aluminium te buigen in verschillende hoeken. Zeker platen buigen is een lastig proces dat door een professional uitgevoerd moet worden, helemaal als er meerdere hoeken in één plaat moeten worden aangebracht.

Onze professionele en enthousiaste collega’s zorgen ervoor dat het apparaat juist is ingesteld en dat de plaatbewerking naar behoren verloopt.

Waar kunnen we u mee helpen?

Stel uw vraag