FAQ

Terug naar faq

Waar kan ik aluminium laten lassen?

Terug naar faq

Aluminium lassen met MIG (Metal Inert Gas) is heel wat anders dan staal lassen. Er zijn nogal wat mensen die denken ‘Ik kan toch lassen, dan zal dit mij ook wel lukken’, en dan van een koude kermis thuiskomen.

Allereerst zijn er veel verschillende legeringen, met verschillende smeltpunten. Hierdoor zijn er ook verschillende toevoegmaterialen nodig. Omdat de toevoegdraad aluminium is, zijn er draden bij die erg soepel zijn en gemakkelijk krullen. Een push-pull systeem voorkomt dat de toevoegdraad zich verwart met de slangen van de lasapparatuur.

Ten tweede maakt de oxidehuid van aluminium, die ervoor zorgt dat aluminium niet verder oxideert, aluminium lassen complex. Deze heeft namelijk een hoger smeltpunt en is zwaarder dan het aluminium zelf. Bij het lassen is dan eerst een hoger vermogen nodig om door deze oxide heen te branden, en daarna moet je erop letten dat je het aluminium niet laat wegsmelten en er gaten in het product vallen.

Ten derde moet het aluminium schoon en vetvrij zijn. Als dit niet het geval is, komt er waterstof vrij bij de ontbranding van vervuiling in de vlamboog. Hierdoor kan er porositeit ontstaan, waardoor de las niet meer aan de eisen voldoet.

Ten vierde kunnen verschillen in wanddikte leiden tot een wisselende afvoer van warmte, waardoor er onvoldoende inbranding is en er verbindingsfouten kunnen ontstaan.

En ten slotte, doordat aluminium heel makkelijk warmte geleidt, ontstaan er gemakkelijk scheuren tijdens het afkoelen na het lasproces. De stop van de las is daarin cruciaal. Wanneer dit niet gecontroleerd gedaan wordt, ontstaat er een ‘zwak’ punt waar zeer makkelijk een krimpscheur kan ontstaan.

Het lassen van aluminium vergt dus een aantal aandachtspunten, maar met de juiste kennis en apparatuur is het echter zeer goed mogelijk aluminium te lassen met een hoogwaardige kwaliteit.

U kunt voor diverse lasopdrachten bij Aluminized terecht. Wij hebben alle kennis, technieken en ervaring in huis op het gebied van aluminium en aluminium lassen. In overleg met u beslissen we welke lastechniek het best kan worden toegepast.

Waar kunnen we u mee helpen?

Stel uw vraag